elektronisch roken


elektronisch roken 1.0

Betekenis

een elektronische sigaret 'roken', waarbij de damp van een elektronisch verhitte vloeistof wordt geïnhaleerd; een e-sigaret roken; elektronische sigaretten roken; e-sigaretten roken; dampen; e-roken
Dit werkwoord kan slaan op de specifieke handeling van het roken van een e-sigaret of op de gewoonte in het algemeen. Hoewel we spreken over 'een e-sigaret roken' is er geen sprake van rook maar van damp.
Zie ook : e-sigaret

Elektronisch roken…

is roken; is een activiteit

      Over het woord

      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2008
      Samenhangende woorden (betekenis) e-sigaret; vape; vapen
      Vorm Afbreking
      Infinitief elektronisch roken elek.tro.nisch ro.ken
      Aantal lettergrepen 6
      Hoofdklemtoon 3de lettergreep; 5de lettergreep
      Fonetische schrijfwijze [ eː . l ɛ k . *t r oː . n i s | *r oː . k ə n ]
      Type werkwoord
      Functie zelfstandig werkwoord
      Syntactische subklasse onovergankelijk
      Vervoeging regelmatig/zwak
      Hulpwerkwoord voltooide tijden hebben
      Type gelexicaliseerde woordgroep

      Het woord in gebruik

      Als deel van een afleiding


      Hyperoniem roken
      Synoniem dampen; e-roken; vapen

      Praktijkondersteuners krijgen steeds vaker vragen over de e-sigaret. Is elektronisch roken minder schadelijk dan het roken van tabak? Kan elektronisch roken wellicht helpen bij het stoppen met roken? De fabrikanten en vele gebruikers claimen van wel.

      https://link.springer.com/article/10.1007/s12503-015-0021-z,

      Elektronisch roken doorkruist alle Franse sociale lagen. Johnny Hallyday en Catherine Deneuve zijn om. 'Eindelijk vrijheid', lacht Sarah, een 29-jarige kledingverkoopster op een terras in de Parijse Marais. In haar mondhoek het stomende pijpje dat sinds enige tijd op elke Franse straathoek tot diep op de campagne opduikt.

      NRC Handelsblad,

      Freund richtte met zijn partners een Vapor Lounge in, een plek waar je bij een koffie verschillende elektronische sigaretten en e-vloeistoffen kunt proberen. Volgens een recente schatting zouden eind dit jaar ongeveer een miljoen Fransen elektronisch roken. De museumdirecteur lacht als ik vertel dat ze in Nederland bezorgd zijn dat elektronische sigaretten met fruitsmaakjes jongeren aanzetten tot roken. "Rond je veertiende wil je experimenteren, dat is normaal. En dat kun je beter doen met een e-sigaret dan met een echte".

      NRC Handelsblad,

      Hoe gevaarlijk is de elektronische sigaret? Zes vragen over Elektronisch roken.

      Volkskrant,

      Zeven jaar na een vorig advies komen zestien experts voor de Hoge Gezondheidsraad met een nieuw advies over vaping - elektronisch roken door een vloeistof te verhitten en die in te ademen. 'We willen e-sigaretten absoluut afraden voor niet-rokers', zegt professor (en kankerspecialist) Filip Lardon (UAntwerpen).

      De Standaard,

      Is elektronisch roken wel gezond? In Nederland is de elektronische sigaret niet erg populair, anders dan in landen als Frankrijk, Italië en Polen waar je de e-sigaret vaak ziet op straat. Eén procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder rookte in 2012 wel eens een e-sigaret.

      NRC Handelsblad,

      met ander, nevengeschikt werkwoord


      • elektronisch roken of vapen

      Elektronisch roken of 'vapen' is een alternatief voor het klassieke roken, waarbij een vloeistof met nicotine verdampt wordt.

      https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170111_02669161,

      Tijd neologisme